Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/skeppasz.pl/includes/menu.inc).

Rady kulinarne, z jakich trzeba skorzystać. Jeśli jeszcze nie znasz tych porad, przeczytaj koniecznie

Nasze artykuły

Wśród rad oraz przepisów kulinarnych trudno wybrać to jedno, jakie będzie bez wątpienia najlepsze. Najbardziej właściwym sposobem jest generalnie poznawanie pozostałych interesujących przepisów i porad, jakie jesteśmy w stanie wprowadzić do swojego jadłospisu. Dzisiaj przekonamy się jak wartościowa jest kalarepa i poznamy idealny przepis na żeberka wieprzowe.


Żeberka
Author: jeffreyw
Source: http://www.flickr.com
Kalarepa należy do rodziny roślin krzyżowych – jest dość blisko spokrewniona z kapustą, kalafiorem czy brukselką. Warzywo to pochodzi z Europy, tu jest bardzo często uprawiane. Odpowiednie do spożycia bulwy tworzą się po około 2 miesiącach od wysiewu.

Młodsze rośliny są chrupiące, zaś ich miąższ jest słodkawy, zbliżony w smaku do surowych brokułów lub kapuścianych głąbów. Starsze rośliny charakteryzują się sporymi łodygami poprzerastanymi twardym włóknem. W takiej uprawie odnaleźć można dwa typy kalarepy – o łodygach zielonych oraz fioletowych. Kolor ten dotyczy zewnętrznej części rośliny, w środku miąższ jest jaśniejszy, podobny do kremowożółtego. A jakie ma kalarepa właściwości? - warto wiedzieć.

Delikatna, trochę słodka w smaku kalarepa ma sporą liczbę witamin, składników mineralnych, a co najważniejsze błonnika pokarmowego, co czyni ją niezwykle niskokaloryczną. 100 g tego warzywa to zaledwie 27 kalorii, co odpowiada mniej więcej 1 kostce mlecznej czekolady. Warzywo to stanowi dobre źródło witaminy C.

Jeżeli omawiany temat jest dla Ciebie atrakcyjny, to kliknij i zobacz, jakiego rodzaju informacje posiada rekomendowana strona (https://zdrowiejwoczach.pl/) - na pewno materiały w tamtym miejscu zamieszczone są podobnie zajmujące.

Powyższa porcja pokrywa aż 102% dziennego zapotrzebowania na tego typu składnik. Ponadto kalarepa identycznie jak inni przedstawiciele roślin krzyżowych posiada aktywne biologicznie związki takiego rodzaju jak izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol, jakie mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Zawarte w kalarepie witaminy z grupy B wpływają korzystnie na przemianę materii i wspomagają pracę układu nerwowego.

A na koniec obiecany przepis na żeberka wieprzowe - więcej o daniu. Tego rodzaju żeberka należy wymyć i pokroić w paski (najlepszej o szerokości około 4-5 centymetrów). Posolić i popieprzyć. Na rozgrzaną patelnię nalać olej i wrzucić gotowe żeberka.

Pragniesz zaznajomić się z kolejnymi intrygującymi postami na ten sam temat? Bez problemu. Najedź na hiperłącze do www i czytaj do woli.

Wysmażyć z obu stron aż mięso się porządnie przypiecze. Cebulę należy obrać i pokroić w podłużne, cienkie paski i wrzucić do przypieczonych żeberek. Jak cebula będzie zeszklona, podlać mięso wodą, dodać liść laurowy iziele angielskie, wszystko dusić pod przykryciem około 40 minut. Doprawić do smaku. Gotowe żeberka podawać na ciepło. Tak przyrządzone żeberka urzekną każdą osobę. Korzystnie przygotować taką potrawę, jak szykujemy jakąś imprezę domową.